Invloed van omgeving en stress op neurobiologische ontwikkeling

Studie

In oktober 2016 is het Oost-Vlaams meerlingenregister in samenwerking met Universiteit Gent en Universiteit Hasselt een nieuw onderzoek gestart. In deze nieuwe studie onderzoeken we het belang van de omgeving rondom de woning en stress tijdens de zwangerschap op de ontwikkeling van intelligentie en gedrag.

Wij zijn op zoek naar …

Moeders die een vragenlijst hebben ingevuld over gedrag of moeders waarvan de kinderen (tweelingen en drielingen) deelnamen aan de IQ-studie.

In 1994 en 1995 kregen ouders van 6 tot 16-jarige tweelingen een uitgebreide vragenlijst in de brievenbus. In deze vragenlijst waren een groot aantal gedragsbeschrijvingen opgesomd, waarbij de ouders de keuze konden maken of het kenmerk al dan niet van toepassing was voor hun kinderen. De ouders van 760 tweelingen vulden deze vragenlijst in. In de periode 1997-1999 had een grootschalig onderzoek plaats, gericht op het meten van intelligentie. Meer dan 700 Oost-Vlaamse tweelingen en drielingen (1450 kinderen) tussen de 8 en de 15 jaar namen hier aan deel. Dankzij de medewerking van velen konden we deze onderzoeken succesvol afronden. Heeft u of uw kinderen meegewerkt aan deze studies lees dan zeker verder.

Vragenlijst

We vragen u een korte vragenlijst in te vullen. De vragenlijst neemt maximaal 10 minuten van uw tijd in beslag. U kan deze vragenlijst terug vinden op deze link: studie_leefmilieu. Uw deelname is vrijwillig en u kan uw deelname te allen tijde intrekken. Wilt u liever een vragenlijst op papier, laat ons iets weten.

We zullen u, de moeders van de tweeling (of drieling), vragen naar rookstatus, adres geschiedenis en stresswaarneming tijdens de zwangerschap. Op basis van de adres geschiedenis kunnen we nagaan of de meerling opgegroeid is in een omgeving met veel groen of net veel verkeer rondom de woning. Uiteraard zullen wij uw antwoorden en contactgegevens vertrouwelijk behandelen.

Wenst u deel te nemen, klik op deze link (studie_leefmilieu) en vul de vragenlijst in.

Alvast bedankt voor uw bereidwilligheid om aan deze nieuwe belangrijke vervolgstudie deel te nemen.

Mede namens Prof. dr. Catherine Derom, Prof. dr. Evert Thiery, Prof. dr. Tim Nawrot en

Prof. dr. Steven Weyers

 

Dr. Esmée Bijnens

Universiteit Gent | Campus UZ

De Pintelaan 185 DPPII ingang 75 | B-9000 Gent

 

Universiteit Hasselt | Campus Diepenbeek            Agoralaan Gebouw D | B-3590 Diepenbeek 

 

GSM: 0477 236881 | E-mail:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contact gegevens

Oost-Vlaams Meerlingenregister
C.Heymanslaan 10
9000 Gent
Ingang 71 Route 710

Tel : (09)332 29 14
Mail : twins@uzgent.be

Spreek uw vraag in op het antwoordapparaat en er zal zo spoedig mogelijk met u contact opgenomen worden.