Weetjes over tweelingen

 • Wereldwijd zijn er ongeveer 50 miljoen tweelingen. Het aantal eeneiige tweelingen is over de ganse wereld,  in alle bevolkingsgroepen gelijk.  Het aantal twee-eiige tweelingen daarentegen verschilt volgens het ras van de moeder (het hoogst in het zwarte ras, intermediair bij de blanken en zeer laag bij de oosterse moeders).  Onafgezien van het ras  van de moeder neemt het aantal twee-eiige tweelingen ook toe naarmate zij dichter bij de evenaar woont (bv. meer in centraal Europa dan in Scandinavië, meer in Congo dan in Zuid-Afrika). 
 • Er zijn landen waar heel veel tweelingen worden geboren zoals Nigeria. Daar bevalt 1 op de 22 vrouwen van een (hoofdzakelijk twee-eiige) tweeling (in België is dit 1 op 80 vrouwen). In Japan worden er maar weinig (hoofdzakelijk eeneiige) tweelingen geboren ( 1 op 150 bevallingen). 
 • Sommige volkeren krijgen meer twee-eiige tweelingen dan andere, ook in sommige families is dit op te merken. Genetische aanleg en ras spelen hier een rol. Tegenwoordig is het aantal tweelingen in de meeste geïndustrialiseerde landen enorm gestegen door het gebruik van ovulatie-inducerende middelen en in-vitro-fertilisatie en aanverwante technieken.
 • Waarom er zich één eitje in tweeën deelt, is een groot mysterie. Men heeft via onderzoek de reden proberen te achterhalen, maar de oorzaak is nog niet ontdekt.
 • Er werden wel eens tien-, negen- en achtlingen geboren, maar de baby’s waren telkens te klein en te zwak om te overleven. In de wereld zijn er twee zevenlingen geboren die nog allen in leven zijn.
 • In 1811 werd de tweeling Chang en Eng geboren. Bij de geboorte bleek dat ze op borsthoogte met elkaar verbonden waren en deze tweeling ging als circusact de wereld door. Ze noemden zich ‘De Siamese Tweeling’ omdat ze in Siam (=Thailand) geboren waren. Vanaf dat moment werden alle tweelingen die aan mekaar vastzitten Siamese tweelingen genoemd.
 • Het gemiddeld geboortegewicht van een tweeling: meisje: 2483 gram, jongen: 2684 gram
 • De gemiddelde geboortelengte van een tweeling: meisje: 45 cm, jongen: 47 cm
 • Wist je dat tweelingen vaker linkshandig zijn dan éénlingen? Niemand weet waarom.
 • Hebben ééneiige tweelingen dezelfde vingerafdruk? Een tweeling heeft nooit volledig identieke vingerafdrukken. Ieder mens heeft een verschillende vingerafdruk, ook de ééneiige tweelingen die verder identiek zijn. Het kan wel zijn dat de vingerafdrukken erg op elkaar gelijken. Dit komt omdat de vingerafdrukken deels genetisch bepaald worden, maar ook voor een gedeelte door externe factoren: hoe iemand in de baarmoeder ligt, waar er druk wordt uitgeoefend,...
 • Ongeveer 25% van de tweelingen worden geboren als gespiegelde ééneiige tweelingen. Fysieke kenmerken (zoals bijv moedervlekken) verschijnen op exact de tegenovergestelde plek. Als de ene helft van een tweeling linkshandig is, is de andere dan rechtshandig. Soms zijn zelfs de interne organen zoals het hart en de longen gespiegeld.
 • 40% van de tweelingen heeft tussen anderhalf en tweeënhalf jaar een eigen taaltje. Vaak verdwijnt dit taaltje heel snel omdat ze in deze periode ook gewoon leren praten. Hoe meer je tegen hen praat, zingt,...hoe sneller ze dit taaltje kwijt geraken. Vaak vullen tweelingen ook elkaar aan: als de een verhaaltje begint, maakt de andere het af.

Contact gegevens

Oost-Vlaams Meerlingenregister
C.Heymanslaan 10
9000 Gent
Ingang 71 Route 710

Tel : (09)332 29 14
Mail : twins@uzgent.be

Spreek uw vraag in op het antwoordapparaat en er zal zo spoedig mogelijk met u contact opgenomen worden.